Sproščanje

Ljudje čutijo, da se sproščajo, ko se s skodelico kave, pijače ali cigareto zrušijo v naslonjač in berejo časopis ali gledajo televizijo.

Vendar to nikakor ne bo zadostovalo kot znanstvena definicija sproščanja.

To so zgolj čutna razvedrila.

Ne glede na to ali, preveč razmišljate ali sploh ne razmišljate, kopičite napetosti. Če fizično delate ali sploh ne delate, kopičite napetosti. Če preveč spite ali sploh ne spite, kopičite napetosti. Če imate težko proteinsko hrano, hrano z ogljikovitmi hidrati, ali vegetarijansko dieto, kopičite napetosti. In te napetosti se kopičijo v različnih plasteh človekove osebnosti.

Kopičijo se v mišičnem, čustvenem in duševnem sistemu.

Mišične napetosti so povezane s samim telesom, živčnim sistemom in endokrinim neravnovesjem.

Čustvene napetosti izvirajo in raznih dvojnosti, kot so ljubezen/sovraštvo, dobiček/izguba, uspeh/neuspeh, sreča/nesreča. To je zato, ker smo nesposobni prosto in odprto izražati svoja čustva in jih najraje samo potisnemo nekam globoko znotraj nas.

Duševne napetosti pa so rezultat prevelike duševne aktivnosti. Duševne aktivnosti pa so vse aktivnosti in vse naže življenske izkušnje, ki se kopičijo duševnem telesu. Občasno eksplodirajo ter vplivajo na telo, um, obnašanje in reakcije. Posledica prevelike duševne aktivnosti je stanje, ki ga poznamo pod imenom bolezen.

Večina ljudi misli, da je sproščanje zelo enostavno; le naslonimo se nazaj in zapremo oči. Utrujeni smo, zato gremo v posteljo in mislimo, da je to sproščanje.

Vendar pa, razen če smo brez mišičnih, duševnih in čustvenih napetosti, nikoli nismo zares sproščeni.

Povzeto po literaturti: Yoga Nidra, Swami Satyananda Saraswati

Kim