Razsvetljenstvo zdaj

"Zakaj naj bi potemtakem živela?"

Po resnosti njenega glasu mi je bilo jasno, da nima niti samomorilskih nagnenj, niti ne sprašuje sarkastično, temveč bi dejansko rada odkrila smisel življenja, če najsodobnejša znanstvena spoznanja spodkopavajo tradicionalna verska prepričanja o nesmrtni duši. Držim se načela, da ni neumnih vprašanj, na presenečenje študentke, drugih slušateljev in svoje lastno presenečenje pa sem celo spravil skupaj razmeroma smiseln odgovor.

"Že s tem, ko postavljate vprašanje, kažete, da iščete razloge za svoja prepričanja, torej vam ne ostane drugega, kot da z razumskim sklepanjem odkrijete, kaj vam je pomembno, in to utemeljite. Razlogov za to, da bi živeli, pa je resnično veliko!
Kot čuteče bitje imate velikanski potencial, da uspevate. Z učenjem in razpravljanjem si lahko krepite in ostrite sposobnost razmišlanja. Z znanstvenim sklepanjem si lahko razlagate svet narave, z umetnostjo in humanistiko dobite vpogled v skrivnost bivanja in obstoja. Kar najbolj lahko izkoristite možnost uživanja in zadovoljstva, ki so vašim prednikom omogočile uspešno preživeti, s tem pa zagotovile tudi vaš obstoj. Uživate lahko v lepoti obilju naravnega in kulturnega sveta. Kot naslednica milijard let življenja, ki se je nenehno vzdrževalo, lahko poskrbite za nadaljne vzdrževanje življenja. Obdarjeni ste s sposobnostjo, da imate radi, da ljubite, spoštujete, pomagate in izkazujete toplino; s prijatelji, družinskimi člani in kolegi lahko uživate v skupnem daru dobrohotnosti. Ker razumete, da vse to ne velja le za vas, ste dolžni drugim zagotoviti to, kar pričakujete zase. Poskrbite lahko za dobrobit drugih čutečih bitij, tako da podpirate življenje, zdravje, znanje, svobodo, obilje, varnost, lepoto in mir. Zgodovina nam dokazuje, da lahko napredujemo in pomagamo drugim napredovati, če smo čuteči do drugih in svojo iznajdljivost vprežemo v boljšanje človeškega bivanja.

Prepisano iz knjige

Steven Pinker: Razsvetljenstvo zdaj v zagovor razumu, znanosti, humanizmu in napredku

Kim