Pogum!


V svoji najzgodnejši obliki je beseda pogum pomenila, da poveš svoje mnenje tako, da izraziš svoje srce.

Pogum pomeni, da prepoznaš notranje moči in zavezanosti, ki je potrebna, da si iskren in odprto govoriš o tem kdo si in kaj je tvoja izkušnja – o dobrih in slabih stvareh.

Komunikacija iz srca, je to kar imenujem pogum.

V slovarju slovenskega knjižnega jezika je srčnost pojasnjena kot pogum ali/in odločnost. Stara beseda srčnost dobesedno pravi, da je treba “imeti srce”. Srce, ki se ob ovirah ne ustraši, pa tudi človeško srce, ki zmore kljub oviram uresničiti vrednote, ne da bi pri tem strlo druga srca.

Srčnost, pogum ali po domače korajža je življenjska drža, kjer človek v oteženih ali nevarnih okoliščinah kljub strahu ali malodušju ostaja živ, človeški, odprt, sprejemljiv in predvsem prijazen tako do sebe kot tudi do vseh v njegovi okolici.

Pogum je povezan z zavestno prisotnostjo, z opazovanjem. Srčnost je naša zavestna izbira in ni nekaj, kar nam je prirojeno ali je samo po sebi umevno.

Človek ni pogumen takrat, ko ga ni strah. Srčnost je zavestno smiselno ravnanje, izbira, v kateri presežeš samega sebe, kjer izbereš, da ravnaš v skladu s pogumom tudi, ko te je na smrt strah ali pa še posebej takrat.

Ljudje pogosto ne ločimo strahu od vznemirjenja zaradi pričakovanja nečesa. Pogosto strah enačimo s tem vznemirjenjem in smo prepričani, da je to nekaj neprijetnega in zaradi tega pogosto zablokiramo velike priložnosti v našem življenju, ker se ustrašimo in zapremo. Pravzaprav se sami odločimo, da je to nekaj neprijetnega in sabotiramo to izkušnjo.

Da bi lahko ustvarili življenje, kot si ga želimo, je potrebno imeti pogum, da sledimo svojim hrepenjenjem srca. Ko slediš sebi in neguješ svojo notranjost se zgodi zanimiva stvar. Ko si v stiku s seboj, voljen, da sprejmeš, se začnejo kazati priložnosti, stvari prihajajo do tebe, dogajajo se sinhronosti, ki jih ni mogoče predvideti. Biti v toku pomeni, da slediš tem sinhronostim, da delaš navdihnjene akcije. In zato, da slediš tem navdihom, ki prihajajo do tebe je potrebno imeti samozaupanje in pogum, da slediš namigu v neznano. Da bi ustvarili, skreirali to kar si želimo, je potrebno pogumno slediti svojim sanjam, neustrašno delati akcije v skladu z navdihi, ki vznikajo iz srca.

In to kar je verjetno največji izziv je sebe deliti z drugimi skozi pogum in srčno komunikacijo.

Za rojstvo samega sebe, novega sebe in da izraziš sebe v skladu s svojo izvorno naravo je potrebnega veliko poguma, veliko srčnosti.

Potrebna je iskrenost s seboj in zavezanost sebi, da lahko si to kar si. Srčna komunikacija te razkriva, razgalja, vodi te v ranljivost in globine samega sebe. Ko si v svojem srcu in iz njega komuniciraš z drugimi si v dušnem stiku in občutek je izjemen.

In da lahko komuniciraš iz srca moraš biti srčen, sam s seboj, ljubiti je potrebno sebe – brezpogojno.

Kim