Naše pravo bistvo?


Prejšni četrtek smo na Ritualu debatirali kako se počutimo v tem času, kaj opažamo in kakšna je naša zgodba. Bile smo štiri ženske in se strinjale, da je kljub vsemu ta čas za nas ugoden in da se počasi bližamo našemu pravemu bistvu.


Vsak zase si lahko interpretira, kaj pomeni, približati se svojemu pravemu bistvu. Vse asociacije, ki se ti sprožijo so dobrodošle, zapiši si jih in vzemi v razmislek. Kaj je moje prave bistvo? Kje je moje prave bistvo?

Pri predmetu zgodovina in teoretični razvoj pst, pišem esej z naslovom “Veliki obeti nenehnega napredka in človeka ni več!”, na podlagi knjige Erich Fromm: Imeti ali biti. Fromm govori o temu kako je kapitalizem razvrednoti človeka, človek je postal sebičen in žrtev hedonizma.

Mislim, da človek ne bi rabil postat žrtev le tega. Če bi le dovolj dobro poznal svoje bistvo.

Ugotavljam, da je večji del naše osebnosti prilagojeno duhu časa. Ali pa obratno, da duh časa oblikuje našo osebnost. To pomeni, da na nas vpliva socialni krog in ljudje v njem in njihova miselnost, smernice, družbeni trendi, na nas vpliva družbeni sistem v katerem živimo, tehnologija s katero upravljamo, kultura, družina. Vse to nas oblikuje in v vse to se moraš vmeščat, predvsem ustrezat in včasih je res težko slediti svojemu bistvu.

Svojim nameram, željam, stališču in vrednotam.

Zdi se mi, da nas edino spoznanje našega pravega bistva lahko reši pred napovedi in obeti novega tisočletja. Zdi se mi, da prihajamo v obdobje popolnega razvrednotenja človeka in menim, da zato, ker je ta glas našega osnovnega vodila tako tih in nesiguren.

Zato si vzemi čas in potuj v globino svojega jedra. Potuj tja, kjer je tvoj glas najbolj intenziven. Vprašaj ga, kako se lahko rešiš okov kolektive, norm in pričakovanj. Vprašaj ga kakšno integriteto bosta gradila od danes naprej, kakšen odnos boš vzpostavil s samim seboj, kakšne odnose boš gradil v skupnosti, katerim vrednotam boš dal prednost in kako lahko stopiš na pot poguma pot drugačnosti in tebi vrednim stvarem.

Potuj v srž, vzemi papir in piši in ko želiš nehat piši naprej, tam se odkrivanje šele začne.

Človek, ti narekuješ razvoj družbenega sistema, ti narekuješ tehnološki razvoj in prav tako narekuješ smernice človečnosti …


Kim