Kaj pa prana?

Prana je v zraku, pa vendar ni zrak, je v vseh oblikah materijah, pa vendar ni materija.

Živalsko in rastlinsko življenje jo vdihuje z zrakom, in vendar, če je zrak ne bi vseboval, bi umrli, čeprav bi bili napolnjeni z zrakom. Organizem prano vpije skupaj s kisikom, in vendar ni kisik.

Najdemo jo v atmosferskem zraku, ki je, kadar je svež, precej napolnjen z njo. V naše telo jo vdihnemo z zrakom, shranjuje pa se v možganih in živčnih centrih, ter se uporabi, ko je potrebno. Možgani zaradi prane prejmejo višek energije in z njo oskrbujejo vse dele telesa, lahko razvijejo tudi latentne sposobnosti in druge moči, kot so vitalnost, zdravje.

Če prano razumemo kot aktivni princip tega, kar imenujemo vitalnost, si bomo lažje predstavljali, kako pomembno vlogo ima v našem življenju.

Prav tako, kot se kisik v krvi uporabi za potrebe sistema, tako zaloga prane, ki napolnjuje živčni sistem skrbi za naš način razmišljanja, vpliv volje, tudi delovanje.
Z vsako mislijo, vsakim dejanjem, vsakim naporom volje, vsakim gibom mišice porabimo določeno količino tega, kar imenujemo živčna sila in to je v resnici oblika prane.

Če razumemo, da največji delež prane, ki jo človek pridobi, prihaja iz zraka, ki ga vdihuje, bomo takoj razumeli pomembnost dihanja, sploh pa dihanja s celotnim dihalnim aparatom in polno kapaciteto pljuč.


Literatura : Atkinson W. (2009) Znanost diha