Joga ni raztegovanje mišic

Čeprav na prvi pogled joga zgleda zgolj raztezanje mišic, se onkraj te tehnike skriva cel spekter spontanih posledic, kot so zdravje, stabilnost in zadovoljstvo.

Vidni rezultati na našem fizičnem telesu so sekundarni in manj pomemben učinek, cilj hatha joge se skriva v globini skrivnosti našega bivanja na tem planetu.

Hatha joga telo napolni z energijo oz. prano, najpomembnejši vidik te tehnike pa je prebuditev živčnega sistema. Prebujen živčni sistem lažje uravnava številne telesne procese. Živčni sistem med drugim vpliva na delovanje vseh vitalnih organov in žlez v telesu. Žleze oziroma endokrini sistem pa upravlja celoten hormonalni sistem. Ta pa je bistvenega pomena za ohranjanje ravnovesja in harmonije v našem telesu.

Redno izvajanje hatha joge stimulira, krepi in uravnava celoten energijski sistem.

Asana pomeni položaj telesa, v katerem je um miren, torej meditativen, zato asane narekujejo jasnost uma. S tem se izboljšuje koncentracija, ki jo potrebujemo v vsakdanjem življenju, izboljšuje pa se tudi mirnost uma, čemur pravimo meditacija.

In šele ko dosežemo stanje brez misli, takrat dobi asana svoj pomen in zdravilen učinek. Izvajanje asan – položajev s koncentracijo in kombinacijo osredotočanja na določene energijske centre (čakre) ter poglobljeno in kontrolirano podaljševanje diha vadečemu omogoča razvijanje neverjetne fizične moči, jasnosti in bistrosti uma, čustvenega ravnovesja in s tem tudi duhovno rast.

Duhovni razvoj se zgodi skozi redno prakso, kaže pa se kot izboljšana samopodoba, samozaupanje in vedrejši pogled na življenje. Duhovni razvoj lahko opazujemo tudi skozi naše delovanje, odzivi na vsakdanje situacije in način razmišljanja. Duhovna rast nas vodi preko preprek našega ustaljenega in naučenega načina razmišljanja.

Hatha joga znotraj naših energijskih centrov ustvarja red, in to je to, kar nam prinaša ravnovesje. In vse kar ustvarjamo znotraj sebe, se odraža v vsakdanjem življenju.

Prav zaradi ravnovesja smo sposobni sprejemanja novih, zdravilnih energij in samo takrat se povežemo z našim bistvom, potencialom, ki nas lahko vodi po kvalitetni življenjski poti, katero lahko zavestno narekujemo in oblikujemo sami.

Kim