P5 ZAPISI

misli, teorija in napotki

Jazz ples

V afriških koreninah in mogočnem ritmu iščemo jedro pravega jazz plesa.

Izvor jazz plesa najdemo v primitivnih plesih Afrike, kjer ljudstva ustvarjajo glasbo predvsem z udarjanjem nog ob tla, ploskanjem in udarjanjem na bobne. V resnici plešejo in si dajejo ritem s celim telesom.

Jazz ples, kot smo ga vajeni se po 2. Svetovni vojni, oplemeniti z baletno in moderno tehniko.
Posrka vase razne stile, ki pridejo s ceste, se preseli v gledališče, na televizijo in film ter postane ameriški hibrid tega stoletja.

Prav zaradi sprejemanja novih stilov jazz še vedno ostaja popularen in atraktiven, širina različnih zvrsti pa ga dela težko opredeljivega in s tem zelo prilagodljivega.

Jazz je sestavljen iz osnovnih pozicij nog in rok, ki izhajajo iz klasičnega baleta. Iz izolacij posameznih delov telesa, skokov, padcev, korakov, teka, in drugih različnih gibalnih sekvenc. Terminologija osnovih gibov in korakov izhaja in angleškega in francoskeha jezika.
Ta pa je slednja: plie, releve, jazz walk, tap step, outside in inside turns, ball change, pas de bourres, jazz hands…

Posebnost jazz-a je, da ni vedno nujno, da se gibljemo, kot da interpretiramo glasbo. Lahko se gibljemo v nasprotju z njenim ritmom.
Ker ima vsak gib svoje značilnosti, bodisi tehnične ali izrazne, so lahko tako nekatera gibanja odsekana, močna, druga pa bolj tekoča, z manj sile.
Ves čas se igramo z kvaliteto giba, iščemo boljšo izvedbo, še boljšo povezavo. Iščemo preplet motivov, gibalnih in glasbenih fraz, iščemo prostor sprememb, ritma, smeri in tempa izvedbe.
Iščemo občutek toka, občutek za gibanje na čim bolj naraven način.

Sama beseda jazz izhaja iz besede "jazba", kar pomeni radost.
Po osvojem znanju, tehnike, drže telesa, vas ta čudovita zvrst plesa popelje v ekstatično stanje, stanje polne svobode.

Komu je vadba namenjena?

V ciklu štirih vaj bo telo ozavestilo postavitev plesnega centra telesa, pozicije rok, pozicije nog in koordinacijo za učenje koreografij.
Skozi tehnične predvaje za obrate, skoke, kik-e, in bazne korake boste svoje telo obogatili s ključnimi informacijami za bolj sproščeno in hkrati kontrolirano gibanje.

Primerno za vse, ki bi plesali, pa ne veste, kje bi začeli!

Jazz ples vaditelj

Prijavi se

Druge vadbe za odrasle