P5 ZAPISI

misli, teorija in napotki

Hatha Joga

Hatha joga je tehnika, ki tvoje telo naredi močno in prožno. Pomaga ti stopiti v korak z razvojem tvojega potenciala.

Je fizična vadba, ki gib povezuje z dihom, kar človeku vrača življenjsko energijo - prano - in ga skozi aktivno telo pelje do stanja sprostitve. Sproščen um in telo, pa posameznika poveže z makro kozmosom, ga poveže z njegovimi naravnimi ritmi, prinese občutke blagostanja in ravnovesja.

Hatha joga je tehnika, ki tvoje telo naredi močno in gibljivo. Tvoj um pa meditativen in stabilen.

Vredno je vedeti, da klasična hatha joga ne pomeni raztegovanja mišic ali krepitev njih, čeprav sta to vidna fizična učinka na našem telesu.

Gre za prebuditev živčnega sistema, ker le ta uravnava telesne procese in jih hrani z energijo- prano. Živčni sistem vpliva na delovanje organov in žlez. Žleze oz. endokrin sistem pa upravljajo hormonalni sistem. In prav tega želimo imet v ravnovesju.

Cilji prakse so stimulacija čaker, odpiranje glavnega energetskega kanala susuhma nadij, psihično prebujenje, izboljšava koncentracije in meditacije — čim dlje ohraniti mirno stanje uma.

Končni cilj je torej mentalna sprostitev in občutek lahkotnosti na fizičnem telesu.

Prakticiranje asan s koncentracijo in kombinacijo fokusa na določen energijski center ter poglobljenega dihanja in zadrževanje diha, vadečemu pripomore k pridobivanju na fizični moči, jasnosti uma, čustveni uravnovešenosti in duhovni rasti.
Duhovni razvoj se zgodi spontano, pomeni pa imeti dobro samopodobo, samozaupanje, in vedrejši pogled na življenje. Pomeni, da nismo odvisni in omejeni od svojih misli in čustev.
Duhovni razvoj je način mišljenja, ki seže preko omejitev našega ustaljenega, naučenega razmišljanja.

Joga je ob zavestni izvedbi lahko močna energijska tehnika. Zadrževanje asan odpira energetske kanale in psihične centre in s tem lahko zavestno vplivamo na duševnost in raziskujemo kaj se dogaja znotraj posameznega energijskega centra, znotraj naše zavesti.
Njen glavni cilj pa je sinhronizirat mehaniko našega sistema, z mehanizmi in principi univerzuma.
Joga znotraj nas ustvari red, kar z drugim pomenom imenujemo ravnovesje.
Prav zaradi tega smo sposobni sprejemanja vsega kar je in samo takrat se povežemo z našim bistvom, potencialom, ki nas lahko vodi po kvalitetni življenjski poti, katero narekujemo sami

Duhovni razvoj se zgodi spontano, pomeni pa imeti dobro samopodobo, samozaupanje, in vedrejši pogled na življenje. Pomeni, da nismo odvisni in omejeni od svojih misli in čustev. Duhovni razvoj seže preko omejitev našega in ustaljenega naučenega razmišljanja.

Komu je vadba namenjena?

Vadba je primerna za ljudi od 18 leta starosti dalje, vseh oblik, z gibalnimi izkušnjami, in vsem, ki želite sebi podariti še več življenske energije, zmogljivosti in lahkotnosti.
Vsi, ki želite svoji športni panogi doprinest še več uspehov in telesne zmogljivosti.
Tudi vam, ki niste dejavni že nekaj let.
Vadbo priporočam vsem, katerim je hoja zaenkrat primarno in edino rekreiranje, vsem, ki imate bolečine v zgornjem delu hrbta in vratu, stisko v prsih in ste tarča nihanju razpoloženj. Tistim, kateri si težko zavežete vezalko, ali se sklonite. In vsi, ki čutite, da morate v svoji dnevni, življenski rutini narediti spremembo.

Pogoji:

Vsaj dve uri pred vadbo zaužijem zadnji obrok.
Eno uro pred vadbo se hidriram in med vadbo ne pijem vode.
S seboj potrebuješ brisačko in zaželjena je svoja joga podloga,čeprav so na voljo tudi v studiu.

Hatha Joga vaditelj

Prijavi se

Druge vadbe za odrasle