P5 ZAPISI

misli, teorija in napotki

Hatha Joga

Hatha joga je tehnika, ki tvoje telo naredi močno in prožno. Pomaga ti stopiti v korak z razvojem tvojega potenciala.

Je fizična vadba, ki gib povezuje z dihom, kar človeku vrača življenjsko energijo - prano - in ga skozi aktivno telo pelje do stanja sprostitve.

Čeprav na prvi pogled joga zgleda zgolj raztezanje mišic, se onkraj te tehnike skriva cel spekter spontanih posledic, kot so zdravje, stabilnost in zadovoljstvo.

Vidni rezultati na našem fizičnem telesu so sekundarni in manj pomemben učinek, cilj hatha joge se skriva v globini skrivnosti našega bivanja na tem planetu.

Hatha joga telo napolni z energijo oz. prano, najpomembnejši vidik te tehnike pa je prebuditev živčnega sistema. Prebujen živčni sistem lažje uravnava številne telesne procese. Živčni sistem med drugim vpliva na delovanje vseh vitalnih organov in žlez v telesu. Žleze oziroma endokrini sistem pa upravlja celoten hormonalni sistem. Ta pa je bistvenega pomena za ohranjanje ravnovesja in harmonije v našem telesu.

Redno izvajanje hatha joge stimulira, krepi in uravnava celoten energijski sistem.

Asana pomeni položaj telesa, v katerem je um miren, torej meditativen, zato asane narekujejo jasnost uma. S tem se izboljšuje koncentracija, ki jo potrebujemo v vsakdanjem življenju, izboljšuje pa se tudi mirnost uma, čemur pravimo meditacija.

In šele ko dosežemo stanje brez misli, takrat dobi asana svoj pomen in zdravilen učinek. Izvajanje asan – položajev s koncentracijo in kombinacijo osredotočanja na določene energijske centre (čakre) ter poglobljeno in kontrolirano podaljševanje diha vadečemu omogoča razvijanje neverjetne fizične moči, jasnosti in bistrosti uma, čustvenega ravnovesja in s tem tudi duhovno rast.

Duhovni razvoj se zgodi skozi redno prakso, kaže pa se kot izboljšana samopodoba, samozaupanje in vedrejši pogled na življenje. Duhovni razvoj lahko opazujemo tudi skozi naše delovanje, odzivi na vsakdanje situacije in način razmišljanja. Duhovna rast nas vodi preko preprek našega ustaljenega in naučenega načina razmišljanja.

Hatha joga znotraj naših energijskih centrov ustvarja red, in to je to, kar nam prinaša ravnovesje. In vse kar ustvarjamo znotraj sebe, se odraža v vsakdanjem življenju.

Prav zaradi ravnovesja smo sposobni sprejemanja novih, zdravilnih energij in samo takrat se povežemo z našim bistvom, potencialom, ki nas lahko vodi po kvalitetni življenjski poti, katero lahko zavestno narekujemo in oblikujemo sami.

Individualno vodstvo in podpora preko jogijskih tehnik. Termini so na voljo po izbiri in dogovoru.

Duhovni razvoj se zgodi spontano, pomeni pa imeti dobro samopodobo, samozaupanje, in vedrejši pogled na življenje. Pomeni, da nismo odvisni in omejeni od svojih misli in čustev. Duhovni razvoj seže preko omejitev našega in ustaljenega naučenega razmišljanja.

Komu je vadba namenjena?

Vadba je primerna za ljudi od 18 leta starosti dalje, vseh oblik, z gibalnimi izkušnjami, in vsem, ki želite sebi podariti še več življenske energije, zmogljivosti in lahkotnosti.

Vsi, ki želite svoji športni panogi doprinest še več uspehov in telesne zmogljivosti ter večje pljučne kapacitete.

Tudi vam, ki niste dejavni že nekaj let.

Vadbo priporočam vsem, katerim je hoja zaenkrat primarno in edino rekreiranje, vsem, ki imate bolečine v zgornjem delu hrbta in vratu, stisko v prsih in ste tarča nihanju razpoloženj. Tistim, kateri si težko zavežete vezalko, ali se sklonite.

Dobrodošli vsi, ki čutite, da morate v svoji dnevni, življenski rutini narediti spremembo. Dobrodošli vsi, ki iščite duhovno prakso, ki vam obogatila življenje.

Pogoji:

Vsaj dve uri pred vadbo zaužijem zadnji obrok.

Eno uro pred vadbo se hidriram in med vadbo ne pijem vode.

S seboj potrebuješ brisačko in zaželjena je svoja joga podloga, čeprav so na voljo tudi v studiu.

Hatha Joga vaditelj

Prijavi se

Druge vadbe za odrasle