Prosta sobota

13. apr. 2019

ob 11:00

Pomembno je, da se med vikendi družimo, spoznamo kaj novega in se sprostimo!

Pridruži se nam to soboto v naši Dnevni sobi.

Gibalne delavnice:

11.00 - 12.30

Jošt Kromar: Tla so lahko tvoj najboljši prijatelj

13.30 - 15.30

Nara Petrovič: Agro-fitness, vrtno gibanje malo drugače

16.00 - 17.30

Eva Brovinsky, Kim Germ: Gibalne igre

Opisi delavnic:

Jošt Kromar

Sem bodoči kineziolog, raziskovalec gibanja in trajnostnega načina življenja. Ne maram dolgovezenja, imam pa zelo rad naravo in vse kar je povezano z njo.

Nekaj bomo reklli na temo, "Tla so lahko tvoj najboljši prijatelj", vendar bo sama delavnica usmerjena v praktično delo in spoznavanje novih/starih gibanj.

Kot pravi že naslov nam gola (trdna) tla lahko služijo kot odlično orodje za razvoj gibanja, sprostitev zakrčenosti v telesu, odpravo določenih strahov ter tudi za samostojno učenje gibalnih vzorcev.

Nara Petrović

Sem avtor knjige Človek, navodila za uporabo in s svojim načinom življenja dokazujem, da zmoremo. Rešitev vidim v tem, da se naučimo (spet) biti žival.

»Doslej smo si pravili ljudje, da bi se ločili od sveta, zdaj si najprej recimo živali, da se s svetom spet povežemo; tako bomo postali bogovi, ki bodo zares dostojni imena Ljudje.«

Predavanje in gibalna delavnica: Agro-fitness, vrtno gibanje malo drugače

Njiva je bil nekoč fizično granje, danes je tu traktor, zraven pa pir in vamp. Mestni ljudje medtem v fitness centrih poganjajo stoječe bicikle in "pumpajo železo". Je možen win-win za kmete in meščane, kjer sistematično pumpamo vile, lopate, grablje, sekamo, žagamo, žanjemo in uživamo v zdravi hrani? Kako to vpliva na mišice, ravnotežje? Kako sistematično vaditi za moč in gibčnost z vrtnim orodjem? Kako se ob tem tudi zabavati? Kaj se lahko naučimo?

Agro-fitness je vadba popolnoma brez vadbe. Študije kažejo, da najdlje živijo ljudje, ki sploh ne telovadijo, saj živijo v tesnem stiku z okoljem in jim že samo življenje nalaga ravno pravšnjo količino vadbe - na svežem zraku, soncu, med ljudmi.

Ali zmoremo ustvariti takšno okolje tudi mi?

Eva Brovinsky in Kim Germ

Sva ljubiteljici življenja, narave in svežega zraka. Marsikatera aktivnost in lastnost naju povezuje. Zadnje čase predvsem strast in volja do projekta Prostor 5 in skupnosti, ki jo soustvarjava. Živiva življenje lahkotnosti, igrivnosti ter samospoznanja, zato sva za vas pripravili delavnico, gibalne igre.

Na delavnici boste igro spoznali kot zabavno orodje za razvijanje živčnega sistema. Le ta vam omogoča, da razvijete koordinacijo, odzivnost, stabilnost in moč.
Igrali se bomo s preprostimi pripomočki, uporabo gravitacije, in neskončnimi možnostmi artikulacijo naših teles.
Igra kot delavni proces ali trening nas obogati s subjektivnim zaznavanjem sebe in okolice v sedanjem trenutku.
V stanju igre se na okolico odzivamo bolj optimalno in v skladu z telesno inteligenco.
Gibalne igre vam gibanje predstavijo kot razvedrilo in sprostitev.